Dövüş Sanatları - Boks

Boks

Boks Nedir
iki rakip arasında düzenlenen yumrukla saldırı ve savunmaya dayanan amatör ya da profesyonel olarak katı kurallar çerçevesinde yapılan bir spor dalıdır. Aynı zamanda boks, güç, dayanıklılık ve ciddi cesaret isteyen bir spor türüdür.

Boks Sporunun Tarihçesi

Yunan Santorini adasında bir Minos freskinde boks yapan gençler.
Eski Yunan’da ve Roma’da boks önemli sporlardan biriydi. Ama bu spor acımasız bir biçimde yapılırdı ve dövüÅŸ genellikle boksörlerden biri ölünceye kadar sürerdi. Daha sonra yasaklanan boks, 18. yüzyılın baÅŸlarında Ä°ngiltere’de yeniden ortaya çıktı. 1719’da James Fig, Londra’da bir ring kurarak hem ders verdi, hem de bütün rakipleriyle dövüÅŸtü. Çıplak yumrukla yapılan bu dövüÅŸlerin kuralları yoktu ve çok acımasız biçimde bazen saatlerce sürüyordu. Ä°ngiltere’de 1866’da Amatör Spor Kulübü kuruldu. John Chambers ve VIII. Queensburg markisinin yönlendirmesiyle eldivenle yapılan maçlar için kurallar getirildi. Böylece çaÄŸdaÅŸ boksun temelleri atılmış oldu.
ABD’de ise boks 19. yüzyıl baÅŸlarında ortaya çıktı ve boksa olan ilgi 1880’lerde John L. Sullivan’la birlikte arttı. Sullivan, Paddy Ryan’ı 1882’de nakavtla yenerek eldivensiz boksun tartışmasız ÅŸampiyonu oldu. Daha sonra eldivenli olarak pek çok maç yaptı. Dünya ağır sıklet boks ÅŸampiyonluÄŸunu kazanan ilk siyah boksör Jack Johnson’dı. 1937’de ağır sıklet ÅŸampiyonu olan Joe Louis, bu unvanı kazanan ikinci siyah boksör oldu. Louis, bu unvanını 25 kez korudu ve 1949’da yenilmeyen ÅŸampiyon olarak emekliye ayrıldı.
ABD’de 1950’lerin en ünlü ÅŸampiyonu olan Rocky Marciano, boks tarihine en sert yumruklara sahip boksörlerden biri olarak geçti. Hiçbir profesyonel maçta yenilgi almamış tek boksör olarak 1956’da boksu bıraktı.Böylece Slyvester Stallone’ye ilham vererek “Rocky” filmi çekilmiÅŸ oldu. 1960’larda ve 1970’lerde dünya ağır sıklet boksunun efsanevi kiÅŸisi Muhammed Ali’ydi. ABD’de ağır sıklet dışındaki sıkletlerde de önemli boksörler yetiÅŸti. Henry Armstrong, George Dixon, Willie Pep, Joe Gans ve Benny Leonard bunların başında gelir.
Boksta asıl hedef, rakibe belden yukarı net ve sert vuruÅŸlar yapmak ve aynı zamanda kendisine gelen darbelerden kendisini koruyabilmektir. Boks sırasında rakiplerde ciddi yaralanmalara meydan vermemek için, içi yumuÅŸak bir madde ile ÅŸiÅŸirilmiÅŸ eldivenler kullanılmaktadır. Boks karşılaÅŸmaları ring adı verilen kare ÅŸeklindeki meydanlarda gerçekleÅŸtirilir. Ring ölçüleri 6,10 m olarak ayarlanmaktadır. Ring çevresi, dışı yumuÅŸak kumaÅŸlarla beslenmiÅŸ kalın halat katları ile çevrilidir. Ring çevresi de 3 ya da 4 kat halat ile çevrelenmiÅŸtir. Halatlar köÅŸelerden yine yaralanmaları engelleyecek ÅŸekilde direkler ile sabitlenmiÅŸtir. Boksörler ringe hafif ayakkabılar, profesyonel oyuncular sadece ÅŸort, amatör oyuncular ise ÅŸort ve atlet giyerek çıkarlar. Amatör ve profesyonel oyuncular, koruyucu diÅŸlik ve kask takarak karşılaÅŸmaya baÅŸlarlar. Amatörler aynı zamanda koruyucu baÅŸlıkta takmaktadırlar. Amatör oyuncuların eldivenleri 225 gram civarındayken, profesyonel oyuncuların eldivenleri ise 170 ile 225 gram arasındadır.

Boksta rauntlar gong sesi ile baÅŸlayıp yine aynı sesle bitirilirler. Raunt süreleri amatör karşılaÅŸmalarında 2 dakikalık 5 raunt ile sonlandırılırken, profesyonel karşılaÅŸmalarda ise 3 dakikalık 15 raunt ile sonlandırılmaktadır.
Oyun içinde dirsek, kafa, başın arka kısmı ve ense, omuzlarla itmek, belden aÅŸağıya vurmak ve belden aÅŸağıyı kavrayarak hareket kısıtlaması yaÅŸatmak ve böbreklere vurmak yasaktır. Aynı zamanda yere düÅŸmüÅŸ kalkmak üzere olan oyuncuya tekrar vurmak yasak olup, rakibi onun ayaÄŸa kalkmasını beklemek zorundadır. Oyun sırasında yere oturmak, çelme takmak ve rakibi tutarak vurmak da yasaktır. KarşılaÅŸma sırasında o heyecanla konuÅŸmakta yasaktır. Hakem eÅŸliÄŸinde yapılan karşılaÅŸmalarda aldığı darbe ile düÅŸen rakibe hakime ona kadar saymaktadır. Yere düÅŸen boksör bu süre zarfında yerden kalkarsa, oyuna devam edebilir eÄŸer o süre içerisinde kalkmazsa nakavtla yere düÅŸen oyuncu yenik sayılmaktadır. Boks karşılaÅŸmaları uzman doktorlar eÅŸliÄŸinde yapılmaktadır. Oyun içinde aldığı darbeler sonucu rakibin oyuna devam edip edemeyeceÄŸine, yapılan muayeneler ile doktor bir hüküm verebilmektedir. Her boksörün maç esnasında iki yardımcısı bulunabilmekte fakat karşılaÅŸma sırasında yardım edememektedirler.
Boksta, karşılaÅŸmalar sırasında izleyen hakemlerce yapılan puanlama sistemi bulunmaktadır. En çok puan alan raunt sonunda oyunu kazanmaktadır. Puanlamaya kalmadan nakavt haricinde galibiyeti belirleyen birkaç etmen daha bulunmaktadır. Bunların arasında hükmen galibiyet, abondene, diskalifiye ve hakem kararı bulunmaktadır. Hükmen galibiyet, herhangi bir sebep nedeni ile rakibin ringe çıkamamasından kaynaklı bir galibiyettir. Abondene, karşılaÅŸma sırasında boksörün ya da yardımcısının rakibin üstünlüÄŸünü kabul etmesi sonucu oluÅŸan galibiyettir. Hakem kararı, boksörün maça devam edemeyeceÄŸine karar vermesi sonucu oluÅŸan galibiyetken, diskalifiye ise boksörlerden birinin kural ihlali yapması sonucu karşı tarafa verilen galibiyettir. Boks maçları saÄŸlığa zararlı olmasına raÄŸmen yapılan ve aynı zamanda heyecanla takip edilen spor dalları arasında bulunmaktadır.
Ring:Boks karşılaÅŸmaları ringde yapılır. Ring, üç veya dört sıra halatla çevrili ve yerden yüksekliÄŸi en az 91 cm en fazla 122cm olan kare biçiminde bir alandır. Halat aralıkları en az 40 cm olmalıdır. Ringte kırmızı, mavi ve tarafsız beyaz köÅŸeler vardır. Sporcular ait oldukları köÅŸeden, hakem ve doktor ise jüri masasına yakın olan beyaz köÅŸeden ringe çıkar.
Profesyonel boksta ringin büyüklüÄŸü 5-6 m², amatör boksta ise en az 3-6 m²’dir. Boks karşılaÅŸmalarında, her iki boksörün de aynı sıklette (ağırlıkta) olması gerekir..
Antrenman ve teknikleri:Boks, zor ve çok yorucu bir spordur. Boksörler antrenman yaparak karşılaÅŸmaya hazırlanırlar. Antrenman bir baÅŸka boksörle yapılan çalışmanın yanı sıra, gölge boksu, kum torbasıyla çalışma, ip atlama ve kondisyon için koÅŸu gibi baÅŸka çalışmaları da kapsar.
Boksta duruÅŸ çok önemlidir. Çünkü bir boksörün saldırı ve savunma gücü ile hızı, dengesine ve harekete her an hazır olmasına baÄŸlıdır. Boksörün duruÅŸu rahat olmalıdır. Ä°yi bir duruÅŸta saÄŸ ayak, biraz öndeki sol ayakla bir denge oluÅŸturacak biçimde saÄŸa doÄŸru biraz açılmalıdır. Her iki ayağın ucu da hafifçe saÄŸa dönük olmalıdır. Böylece bedenin yalnızca sol yanı rakibe açık tutulur. Hafifçe sıkılmış sol yumruk biraz ileride ve çene hizasında olmalıdır. SaÄŸ kol da çene hizasında, ama çeneden yaklaşık 15 cm önde tutulur. Her iki kolun dirseÄŸi, bedeni korumak için içe doÄŸru çekilmelidir. Bedenin öne doÄŸru biraz eÄŸik tutulması, rakibin yumruÄŸu karşısında denge yitirilmeksizin geriye kaçmayı kolaylaÅŸtırır.
DoÄŸru vuruÅŸ boksun temelini oluÅŸturur.Bu temel boksun en önemli koÅŸuludur. Rakibe atılan yumruÄŸun eldivenin içinde iyice sıkılmış olması gerekir. BaÅŸlıca vuruÅŸ biçimleri ÅŸunlardır:

Direk vuruÅŸ adından da anlaşılacağı gibi düz bir ÅŸekilde atılır. Sol kroÅŸe ise sol kol ile gövde arasında 45-90 derece arasında açı yapılarak atılan vuruÅŸtur. (Aynı durumun tersi saÄŸ kroÅŸe için geçerlidir). Aparkat çok fazla kullanılmayan,yani genelde vurma fırsatı bulunmayan bir vuruÅŸ türüdür. Fakat böyle bir durum yakalandığında çok sert etki bırakır. Genelde çeneyi hedef alır. Swing ise kroÅŸelerin uzatılmış ÅŸeklidir. Devamlı hareketlerle rakibi ÅŸuursuz bir hücuma zorlamak ve hemen kontraataklara geçmek üzere yapılır.

Boks Sporunun 
Kuralları:

Belden aÅŸağıya ve enseye vurmak,Sporcunun kendi etrafında 360 derece dönmesi,Avuç içi (eldivenin beyaz boyalı bölgesi harici) vurmak,Dirsekle Rakibe vurmak,KulaÄŸa vurmak,Arkadan vurmak,Yasak olan kurallardan bazılarıdır. EÄŸer oyuncu bunlardan birini uygularsa ihtar alır.

Boks Ä°le Ä°lgili Haberler

Ataevler Kick Boks
Bursa Kick Boks Nilüfer Kick Boks salonlar...
Bursa Kick Boks salonumuzda Otizmli çocukların eğitimi
 OTÄ°ZM VE KÄ°CK BOKS   Otizm; 3 yaşından...

Bursa Kick Boks Özel Ders
  Kick boks disiplinler arası bir spordur. Boksun çeÅŸitli versiyonlar geçirmiÅŸ h...
Bursa Kick Boks Özel Ders
Nilüfer Kick Boks Özel Dersler Gü...

Bursa Kick Boks Özel Ders
Bursa Kick Boks Özel Ders Ataevler...
Bursa Kick Boks
Nilüfer Kick Boks, Bizim Salon farkı ile hizmete açılmıştır. Bu sayede ...

Kick Boks Dersleri Profesyonel Bir Kişinin Nezaretinde Yapılmalıdır
Tüm sporlarda olduÄŸu gibi kick boks sporunda da kaçınılması gereken davranışlar bulunmaktadır....
Bursa Kick Boks Spor Salonları
Bursa Kick Boks Spor Salonları Bursa K...

Bursa Kick Boks
Bursa Kick Boks Kick boks sporunda hareketlerin...
Bursa/Nilüfer Kick Boks
Kick Boks Ve Disiplin Spor yapan çocukla...

Kick Boks Ve Beslenme
Kick Boks Ve Beslenme Boks ile hayata baÅŸlayan...
Bursa/Nilüfer Kick Boks
Boks sporunu hayatınıza kattığınızda kaslarınızı güçlendirirsiniz, vücudunuzu kontrol a...

Bursa/Nilüfer Kick Boks
Bizim salon'da uzakdoÄŸu dövüÅŸ sanatlarına iliÅŸkin ya da savunma sanatlarına iliÅŸkin her t&uum...
Kick Boksa Kaç Yaşında Başlanmalı
Kick Boks'a Kaç Yaşında BaÅŸlanmalı

Kick Boks Ä°le Disiplin
Bursa kick boks bizim salonda eğitimin en kalitelisiyle karşılaşırsınız. Kick boks ile uğraşmak insan ha...
Bursa Kick Boks salonumuzda Otizmli çocukların eğitimi
OTÄ°ZM VE KÄ°CK BOKS   Otizm; 3 yaşından önce baÅŸlayan ve hayat boyu devam eden bir hastalıktır. Otizm, bir...

TARÄ°HTE KÄ°CKBOKS
  Tarihi uzun yıllara dayanmayan kickboks, uzak doÄŸu kökenlidir. 70 li yılların ortasın...
KİCK BOKS EĞİTİMİ NEREDE VERİLİR?
Milli Takımlar Antrenörü Sefer GÜNEÅž’ in açmış olduÄŸu Bursa/Nil...

KÄ°CK BOKS SPORUNUN BÄ°LÄ°NEN ve BÄ°LÄ°NMEYEN FAYDALARI
Kick boks sporu ile uÄŸraÅŸan kiÅŸilerde esnek vücut yapısı bulunmaktadır. Bu sayede vücutlarını y...
Kick Boks Teknikleri Savunma Amaçlı Kullanılır
  Sefer GüneÅŸ toplumumuzda kadınların dünyasında olan bu eksikliÄŸi görmüÅŸ, onlara hem...

Profesyonel Kick Boks Hocaları
  Bursa kick boks salonu olarak her alanda olduÄŸu gibi kick boks sporunda da pr...
Bursa Kick Boks
Milli Takımlar Antrenörü Sefer GüneÅŸ imzası taşıyan Bizim Salon, Bursa&rsquo...

MİLLİ TAKIMLAR ANTRENÖRÜ SEFER GÜNEŞ
  Antrenör olabilmek oldukça zorlu bir yoldan geçerek tamamlanır. Antrenö...
Nilüfer Kick Boks Salonlarında Eğitim Kalitesi
Nilüfer Kick Boks Nilüfer Kic...

Nilüfer Kick Boks Salonları
Nilüfer Kick Boks Salonları     Nil&u...
Nilüfer Kick Boks Sakarya Müsabakası 2
Nilüfer Kick Boks Sakarya Müsabakası 2

Nilüfer Kick Boks Sakarya Müsabakası 1
Nilüfer Kick Boks Sakarya Müsabakası 1

KÄ°CK BOKS YAPIN SAÄžLIKLI YAÅžAYIN
Kick Boks insanları hem fikren hem bedenen rahatlatır. KiÅŸilerin stres ile baÅŸa çıka...
KİCK BOKS SPORUNDA HIZIN ÖNEMİ
Kick Boks sporunda hızın çok büyük önemi vardır. Yapacağınız tü...

SALONLARIMIZDA ŞEHİT AİLELERİNE ÜCRETSİZ EĞİTİM VERİLMEKTEDİR
Tüm ÅŸubelerimizde ÅŸ...
GÃœNDELÄ°K YAÅžAMIN STRESÄ°NDEN KÄ°CK BOKS Ä°LE KURTULABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
Milli Takımlar Antrenörü Sefer GüneÅŸ; kick boks sporunda size en kaliteli olabi...

NÄ°LÃœFER KÄ°CK BOKS SALONU Ä°LE SPORA MERHABA DÄ°YÄ°N
Bizim Salon ayrıcalığı ile Milli Takımlar Antrenörü Sefer GüneÅŸ önderl...
KÄ°CK BOKS BURSA
Savunma sporlarından biri olan kick boks tüm dünyada olduÄŸu gibi ülkemizde de oldukça pop...

KÄ°CK BOKS
İşini iyi yapan, işini bilen donanımlı olan ve belli sertifikalar ve eğitime sahip olan bir eğitimci ile k...
KİCK BOKS SPORUNUN KÖKENİ
Kick boks sporu kökeni UzakdoÄŸu dövüÅŸ sanatına dayanmaktadır. Sporun çıkış noktası ...

KİCK BOKS SPORCULARI İÇİN BESLENME - 5
Kick Boks Diyeti AkÅŸam Menüsü  
KİCK BOKS SPORCULARI İÇİN BESLENME - 3
Başarılı bir kick boks diyeti neleri barındırır?

KİCK BOKS SPORCULARI İÇİN BESLENME - 4
Ağır bir antrenman sonrasında duşunuzu alın ve 5-10 dakika dinlenin. Daha sonra hafif bir protein ve karbonh...
KİCK BOKS SPORCULARI İÇİN BESLENME - 2
Geçen yazımızda kick boks sporcuları için saÄŸlıklı beslenme ÅŸeklinin nasıl olması gerektiÄ...

PROFESYONEL EĞİTİMİN ÖNEMİ
Karate ve tekvando gibi dövüÅŸ sporlarından öte daha fazla teknik detay gerektirenkick bo...
KİCK BOKS SPORCULARI İÇİN BESLENME
Kick boks sporu sporcular için çok yorucu bir spordur, fakat bu sporun gerektirdiÄ...

BURSA SAVUNMA SPORLARI
Son zamanda savunma sporları konusunda adından sıklıkla söz ettiren Bizim Salon Milli Takımlar ...
SAVUNMA SPORLARININ DOÄžRU ADRESÄ°
Savunma sporları konusunda oldukça baÅŸarılı bir geçmiÅŸe sahip olan ve Milli Takımlar ...

Özlüce Kick Boks
  Kick Boks ve diÄŸer spor branÅŸlarının insan üzerindeki etkilerini deneyi ve tecrübelerine day...
Bursa Kick Boks
 YetiÅŸtirdiÄŸi sporcular ile adından söz ettiren ve bünyesinde yer alan Milli Takımlar Antren&o...

Bursa Kick Boks
Sporun insan hayatındaki önemi tartışılmaz. Her yaÅŸta bilinçli ÅŸekilde spor yapmak, saÄŸlıklı...
BURSA KÄ°CK BOKS SALONU
Bursa ÅŸehrinde hizmet veren Nilüfer Kick Boks Salonu, bünyesinde yetiÅŸtirdiÄŸi ...



Sitemizi bugün 4.491 kiÅŸi,Toplamda 5.108.440 kiÅŸi ziyaret etti.